שאלה:

שלום הרב שרלו,
אבי סובל מניוון הרשתית חריף ואינו רואה כיצד להתפלל מסידור. הוא מתלונן על כך שהוא מתפלל מהזיכרון, והזיכרון מתעתע בו (במיוחד בחגים ובמוסף). ניסיתי להקריא לו את התפילה והוא לא מצא בכך פיתרון. ניסיתי להדפיס לו את השמונה עשרה בגופן ענק וקונטרסט מיוחד - והוא השיב לי את הדפים. הוא שואל אם יש טעם בתפילתו? האם הוא רשאי לחדול מלהתפלל?
תודה רבה ומועדים לשמחה!

תשובה:

שלום וברכה

כואב לי לקרוא את מה שעובר על אביך. אדם שמאבד את מאור עיניו סובל מאוד מאוד, וקיים רצון עז לעודדו, לשמחו ולמצוא את המיטב שניתן גם במצב הזה.

נקודת המוצא שלי לשאלה זו היא שהתפילה אינה רק חובה, שממילא השאלה היא האם אפשר לפטור עצמנו ממנה במצבים מסוימים. דברי הרמב"ן, "… אלא ודאי כל ענין התפלה אינו חובה כלל אבל הוא ממידות חסד הבורא ית' עלינו ששומע ועונה בכל קוראינו אליו" (השגות לספר המצוות), אף הם חלק מהדיון. לא יהיה זה נכון להוציא את אביך מהזכות הגדולה של היות חלק מהתפילה, גם כדי שלא יאבד את הזכות הזו, וגם כדי שלא ימצא את עצמו יותר ויותר מתרחק מחברת בני אדם.

ביום חול, הדבר הנכון ביותר הוא כמובן להקליט את התפילה, לשמוע אותה חלק באוזן, ויש אפשרות אפוא להיות חלק ממנה. אם הדבר מלאה מאוד – אפשר לקצר, בהרבה, הן את פסוקי דזמרא, והן את מה שלאחר תפילת עמידה.

פיתרון זה אינו ישים בנתיים לשבת ומועד (בדיוק היום התכתבנו בינינו בהנהלת צהר על כך שמיזם שניסינו להתמודד עימו עם שאלה זו בשבתות ובחגים "נתקע" (גם בגלל פטירת הרב ישראל רוזן זצ"ל, ושדווקא בחול המועד שכולם בשמחה צריך לשוב ולעסוק בו). הדבר הנכון לעשותו, בנתיים, הוא גם כאן – לצאת ידי חובה ולזכות בתפילה, גם בתפילת עמידה, על ידי קיצורה, כדי לפחות לצאת ידי חובת הדאורייתא. לדוגמה – לומר רק פסוק אחד של שבת ("ויכולו השמים והארץ") ואת הברכה, וכן על זה הדרך גם בתפילת מוסף וכדו'. זוהי דרך שיש בה התקשרות יותר גדולה לתפילה, ובד בבד מניעת התסכול הגדול שעובר עליו.

יש טעם גדול בתפילה זו. גם מצידה ההלכתי, קרוב ככל שניתן לתקנת חכמים, ובד בבד ללא תסכול; גם ברמת היחס שלו אל עצמו ושל הסובבים אותו אליו; ונראה לי שזו הדרך היותר נכונה ללכת בה.

אם יש צורך בעזרה בירידה לפרטים – אשמח.

כל טוב ושמחה גדולה

יובל שרלו
הרב שרלו הוא ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר

שאלות נוספות

האם חולה פרקינסון שלא מניח תפילין נחשב כמעיד עדות שקר?

האם מותר להורים לילדים עם צרכים מיוחדים לספר על חייהם?

עלייה לתורה של ילד מוגבל

למה הרב לא הגיב לדבריו של יגאל כנען?

דיווח על אדם שחנה בחניית נכים

מי זכאי לחניה בכותל?

האם מותר להורים לספר סיפורים מביכים על בנם שיש לו מוגבלות שכלית?

האם הציבור חייב להנגיש מבנים ציבוריים ובתי כנסיות?

עוד בצהר לאתיקה

סרטונים

חשיבות החזרת חללים בעסקה לשחרור חטופים

מאמרים

אחריות על איבוד שליטה

סרטונים

פורים, פוליטיקה ואקטואליה: מסיפור המגילה למציאות של ימינו

מאמרים

למה לא להשתכר בפורים?

מגילת אסתר

מאמרים

פסק הלכה מיוחד: כיצד לחגוג את פורים בצל המלחמה?

סרטונים

פרשת תצווה: מדוע גם השלטון חייב לשמור על ענווה?

מאמרים

הרב יובל שרלו לערוץ 7: כשהמוסר האנושי פוגש את מחיית עמלק

מאמרים

קיימות יהודית

הרב יובל שרלו

סרטונים

פרטיות החטופים מול האינטרס הציבורי לדעת: איפה עובר הגבול?

סרטונים

פרשת תרומה: האם העשיר לא הכי משמעותי?

סרטונים

סכנות והשלכות של הבינה מלאכותית – AI

יש לך שאלה לצוות המקצועי שלנו?