בית » שאלות » המרחב הציבורי » קניית מוצרים מהמזרח

קניית מוצרים מהמזרח

שאלה:

שלום וברכה,

לאחרונה אני מוצאת עצמי יותר ויותר מוטרדת מבעיה שבעיניי היא חמורה מאד אבל ניכר שהציבור לא מכיר או לא מתייחס אליה ברצינות.

מדובר בתעשיית ה'סחר הוגן', או נכון יותר לומר בתעשייה הלא הוגנת, בין אם מדובר ביצרנים זעירים כאן בארץ או בתעשיות ענק ברחבי העולם.

מוצרים רבים שנמצאים בשימוש היומיומי של כולנו מיוצרים בתנאי העסקה לא הוגנים, החל בשכר שנמוך משכר המינימום המקומי, עבודה בתנאים ירודים, ללא אמצעי הגנה מחומרים או כלי עבודה מסוכנים וכלה בעבדות ממש, כולל עבדות ילדים.

בין המוכרות בתעשיית הניצול הן תעשיות הקפה, הקקאו והתה. הביגוד והטכנולוגיה הסיטונאית, שמשגשגות בעקר במדינות המתפתחות של אפריקה והמזרח.

האם בכלל מותר לנו כחברה או כפרטים לתת יד לתעשייה הזו? האם לא כאן מקומנו כחברה שומרת הלכה ומכוונת לתיקון עוולות להחרים את המוצרים הללו, לקבוע גדרות ברורים, וכחלק מכשרות המוצר לחייב אותו לעמוד בתקן 'סחר הוגן' (תקן המוודא שכל שרשרת הייצור משתכרת בצורה הוגנת)?

תודה.

תשובה:

מאת הרב יובל שרלו

יישר כוח על השאלה החשובה מאוד, והמעלה סוגייה סבוכה מאוד לדיון.

ומדוע סבוכה ?

נקודת המוצא היא שדברים שאת אומרת צודקים מאוד. עיקרון יסודי בדברי התורה הוא "לא עמוד על דם רעך", ואסור לנו לאפשר ניצול של בני אדם. גם כאשר לא מדובר על "רעך" במובן הלאומי של הדברים – אנחנו צריכים להיות חלק ממאבק עולמי בכל עוול, שכן זוהי דרכו של אברהם אבינו, עוד לפני שבכלל הוקם עם ישראל, ועליו נאמר "ושמרו דרך ד' לעשות צדקה ומשפט". מאוחר יותר באו חז"ל וקבעו כי כל מי שבידו לתקן ואינו עושה זאת – למעשה הופך להיות שותף לעוול.

ברם, כאן נמצאת בדיוק הבעיה. ראשית, הבנת חוקי הכלכלה העולמית מסובכת מאוד, ומניסיוננו למדנו כי דווקא אלה שביקשו לעשות מהפכות גדולות (קומוניזם לדוגמה) הפכו להיות עושי העוולה הגדולים ביותר; שנית, כלל לא ברור שאם נחרים את המוצרים האלה אנחנו עושים טובה לעובדים שם, שכן אפשר שהתוצאה היחידה תהיה שהם יפוטרו מחוסר עבודה, ומצבם יהיה קשה יותר. אלו רק שתי דוגמאות המדגימות את הבעייתיות הגדולה של הדברים.

מה אפוא נכון לעשות? כשיש מאבק מרוכז, וכשברור כי הוא אינו מתנהל כתוצאה מאינטרסים של המתחרים, אלא מרצון אמיתי לשיפור התנאים – זהו השלב שבו צריך להיות חלק ממנו, בדיוק מהנימוקים שכתבת למעלה. אנחנו גם צריכים לתמוך בחיזוק כוחות בינלאומיים הפועלים כדי לקדם את ההתייחסות לבני אדם כבעלי צלם א-לוהים, ולא לאפשר ניצול מכוער שלהם. הלוואי.

כל טוב ושוב יישר כוח

יובל שרלו
הרב שרלו הוא ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר

לשאלות נוספות

חפשו שאלה בכל נושא:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

סגור לתגובות.

Thumbnail image credit:
Kostmo [Public domain], from Wikimedia Commons


סרטונים אחרונים לכל הסרטונים