שלום וברכה,
ראשית, בהצלחה במחקרך.
א. אין לי את הכלים, ואני מעריך שלאף אחד אין את הכלים, לקבוע לאן הבינה המלאכותית תהיה מסוגלת להגיע ולאן לא. זו שאלה בחלקה הגדול היא שאלה מדעית, ואנו מנוסים מספיק כדי להיזהר מלהעריך הערכות מדעיות ביחס לעתיד. בשל אמונתי הגדולה וניסיון החיים שלי המלמד על חלקים רבים באישיותנו שאינם ניתנים לתרגום לאלגוריתמים, למן האהבה ועד למצפון, ולמן האינטואיציה ועד הדמיון – אני סובר בנתיים שלעולם לא נגיע לכך. נראה לי כי התבוננות פשוטה על נשמת האדם, ועל מה מרכיב אותנו ומעצב אותנו יחשוף את השדה הגדול של תחומים שהבינה המלאכותית לא תוכל לגעת בהם – לפחות לפי מה שידוע לנו כיום על הבינה המלאכותית.
ב. בהמשך לאמור לעיל, כל עוד נגדיר את הבינה ואת הדעת כתחומים השייכים למחשבה הלוגית בלבד, או להסקת מסקנות סטטיסטיות וכדו׳ – השאלה היא אכן במקומה. אולם אפשר שהבינה המלאכותית דווקא תשחרר אותנו מתחומי הלוגיקה כי היא תעשה את העבודה במקומנו, ותניח לאדם להביא לידי ביטוי את הייחודיות שבנשמת האדם ואת עולמו הפנימי. אפשר ששם תהיה התחדשות של ממש במקומו של האדם. לכל זה תהיה משמעות חוזרת גם ללוגיקה ולהיגיון.
ג. נראה כי המקום להתחיל ממנו אינו הבינה המלאכותית אלא דווקא מיהו האדם. אפילו הרמב״ם, בשמונה פרקים, פתח כך, וכמובן אין ספור מקורות שעוסקים בדמותו של האדם, כוחותיו וכדו׳. המקובלים עסקו בספירות שבנפש (מי שעוסק בכך הרבה הוא הרב פדיה הי״ו מישיבת עתניאל), הראי״ה קוק זצ״ל דיבר רבות על ארבעה ממדים (שכל, רגש, דמיון, רצון) ועוד ועוד. ואז לעבור לבינה המלאכותית עצמה.
כל טוב ובהצלחה
הרב יובל שרלו, ראש מרכז האתיקה בצהר
לקריאה נוספת: