בית » שאלות » אתיקה דתית » זכויות יוצרים של כתב יד עתיק

זכויות יוצרים של כתב יד עתיק

שאלה:

שלום הרב. הגיע לידי קובץ שלם של כתב היד של התלמוד הירושלמי בגרסה נוחה מאוד(PDF). המו"ל של כתב היד – אוניברסיטת ליידן,כפי שבטח ידוע לרב – מציעה את כתב היד לקהל הרחב בגירסה מאוד לא נוחה באתר האינטרנט שלהם. אינני יודע את מקורו ומפיצו של הקובץ שבידי,ואין באפשרותי לגלות זאת.(מי שהעביר לי אותו בעצמו לא יודע,והוא טוען שמסתובבים הרבה קצים מסוג זה בעולם..) כששאלתי את האוניברסיטה,הם הסכימו לי להשתמש בקובץ,אך ייתכן והוא בכלל לא שייך להם. האם מותר לי להשתמש בקובץ זה?ללימוד כמובן.. שאלתי היא כמובן הלכתית,אך גם קונספטואלית-אם הרב מכיר ויודע איך עולם כתבי היד עובד מבחינת בעלות,מקורות ודיני ממונו. בתודה,

תשובה:

מאת הרב יובל שרלו

שלום וברכה
יישר כוח על השאלה, והמחויבות ההלכתית והמוסרית לזכויות יוצרים.
שאלת זכויות יוצרים על כתבי יד היא כמובן מסובכת מאוד. במקרה שאנו עוסקים בו – לא מדובר בזכויות יוצרים על כתבי היד, כי אם בזכויות יוצרים על הנגשה, הצילום וכדו׳, ואלה יותר מסובכים. כל נושאי הבעלות על תחומים אלה מסובכת מאוד, גם בהלכה.
אם היה ידוע במפורש למי זכויות היוצרים וכדו' בתחום זה – נראה כי ההלכה מכירה בזכויות אלה. תשובות הלכתיות רבות נכתבו עם המצאת הדפוס על זכויות יוצרים, ונראה שהן תקפות גם בהקשר הזה, למרות שבהלכה הקדומה אנחנו לא מוצאים כאלה דברים.
ברם, אם לא ידוע, והאוניברסיטה כגורם מכוון מתירה להשתמש בזה על אף הסיכון שיש לה בעניין זה – נראה כי מותר להשתמש בכך, שהלוא כאמור עניין הבעלות על ההנגשה הוא מורכב מאוד – אך לדעת שאם יהיה צורך תצטרך לשלם את זכויות היוצרים.

הבסיס ההלכתי לקביעה זו הוא העובדה שלא מדובר ב"בעלות" במובן הבסיסי של ההלכה, ועל כן ניתן להתיר להשתמש בכך, אולם אם יתבררו זכויות היוצרים תהיה חובה הלכתית לשלם.
כל טוב

יובל שרלו
הרב שרלו הוא ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר

לשאלות נוספות

חפשו שאלה בכל נושא:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

סגור לתגובות.

Thumbnail image credit


סרטונים אחרונים לכל הסרטונים