חינוך, גנטיקה ומה שביניהם: מה באמת מעצב את התנהגותנו?

שאלה:

שלום הרב שרלו,
לדאבוני - בשנה האחרונה איבדתי בני משפחה, איבדתי חברים ואיבדתי מפקדים. כל זאת בצלה של מלחמת "חרבות ברזל" ובצלן של מחלות קשות אותן חוו אותם האישים בשנה האחרונה.
הכאב - קשה מנשוא. יחד עם זאת - אט אט אני מוצא משמעות שלאורה אני מעוניין להמשיך הלאה. המשמעות העיקרית - חינוך. קרי - לאחר השחרור אני מעוניין לעבוד בתור מחנך.
בצלה של מלחמת "חרבות ברזל" - נחשפתי לסיטואציות מלחיצות (אינני לוחם אלא תומך לחימה אשר משרת במסגרת שבאם תתפקד כראוי - ינצלו חייהם של הלוחמים, ובאם לא - הרי שייתכן מאוד שלא ינצלו חייהם של הלוחמים). בסיטואציות אלו - נחשפתי לאנשים שגם חוו שכול רב במהלך המלחמה, והם: התנהגו בצורה בוטה ובצורה אימפולסיבית חסרת ענייניות. ולעומתם לכאלה בעלי אותו הרזומה המלחמתי שהתנהגו בצורה ההפוכה לגמרי.
ראוי לציון - הרבה מאלו (אם כי לא כולם) שהתנהגו בצורה בוטה באותן הסיטואציות: זאת היא התנהגותם גם בסיטואציות לא מלחיצות כלל; הרבה מאלו (אם כי לא כולם) שהתנהגו בצורה לא בוטה כלל באותן הסיטואציות: זאת היא התנהגותם גם בסיטואציות לא מלחיצות כלל. ואני למעשה תוהה אם הדבר נובע מן כל הקשור ליכולת עמידה בלחצים (ובכך אין ביכולתי לשפוט מה היא סיטואציה המלחיצה בני אדם אחרים) או שמא הדבר נובע מן החינוך אשר חונך אותו האדם.
ומכאן בהתחשב במשמעות החדשה אותה קיבלתי על עצמי, הרי ששאלותיי הן - מה היא מידת האפקטיביות של עבודתו של מחנך באשר להתנהגותו של אדם? האם התנהגותו של אדם בוגר מתפתחת בעיקר בצל החינוך שעל ברכיו חונך או שמא תלויה גם בהיבטים גנטיים וגם בהיבטים פסיכולוגיים (הפרעות אישיות וכדו')?

תשובה:

שלום וברכה

השאלה שאתה שואל העסיקה את כל ההוגים ביחס לדמות האדם, וההשפעות השונות עליו. כבר בעולמם של חז"ל אנו יכולים להנביט תפישות רבות ומגוונות. הם אמרו שהרבה מאוד תלוי בלידתו של האדם, מה שהם כינו "מזלות" ואפשר שהיום היינו מנסחים כגנטיקה (תרגום: "מי שנולד במזל מאדים יהיה גבר להוט אחר דם" והגמרא ממשיכה כגון רופא, גנב שוחט או מוהל); אפשר שיחסם לאסטרולוגיה בכלל קשור לפסיכולוגיה (אשמח אם תקרא את המאמר "מן האסטרלוגיה אל הפסיכולוגיה באתר הישיבה; הם אמרו שהרבה מאוד תלוי בעבודת המידות, בתלמוד תורה ובעוד אין ספור עניינים.

זה כנראה שיקוף של המציאות ושל האמת.

היא מורכבת, והרבה מאוד דברים משפיעים על דמותו של האדם.

אין לנו ידיעה אפוא על כל המרכיבים, וסביר להניח שהוא שונה מאדם לאדם; אין לנו ידיעה על משקלם של המרכיבים השונים, ואפשר שאצל אדם אחד החינוך משמעותי יותר, ואצל אדם אחר הגנטיקה גדולה יותר. אנו רואים, לדוגמה, אצל אבותינו, שיש ילדים שונים (יצחק וישמעאל, יעקב ועשו, שנים עשר השבטים ועוד'), ויש תוצאות שונות לחינוך, והכל כל כך לא חד משמעתי ואחיד.

מבט זה צריך להשפיע על שני עניינים:

ראשית, להיות שיפוטי פחות ועניו יותר. להבין שכל אחד חי מסע חיים אחר, וקורות חייו אחרים, והבית בו הוא גדול אחר, והמורים אותם הוא פגש אחרים, והתמודדות הנפש שלי שונה ועוד ועוד. אני מבקש להדגיש כי אף שכך – הדבר אינו מבטל את העמדה השיפוטית לחלוטין, כיוון שישנן תביעות יסודות המכוונות כמעט לכולם גם אם מסע החיים שלהם שונה, אבל הוא ממתן אותה וזהיר יותר.

שנית, להבין כי עבודת החינוך חשובה מאוד מאוד, על אף שהיא לא וודאית, ואין לה תוצאות מובטחות. היא אחד המרכיבים, ואנחנו מסכימים לעסוק בה ולהתמסר אליה גם בלי לדעת בוודאות את תוצאותיה. אנו מתפללים "למען לא ניגע לריק ולא ניגע לבהלה", ואנו יודעים כי לעמלנו תהיה השפעה מסוימת, אולם היא תהיה שונה מאדם לאדם, והרבה מאוד מכך גם תלוי בנו עצמנו. הנכונות להתמסר לעבודת החינוך, שהיא מהחשובות היותר הקיימות, היא חלק מהותי מעיצוב דמותו של האדם. תפקידו העיקרי של החינוך הוא להיות "מדליק – עד שתהא שלהבת עולה מאליה", ולכוון את בני האדם לעמוד על הרגליים של עצמנו, ולצרף את הגנטיקה והפסיכולוגיה, ההיסטוריה האישית והחינוך שקיבלנו, ועוד ועוד, לחטיבה אחת שתעצב את אותנו בדרך הטוב והישר.

כל טוב

יובל שרלו
הרב שרלו הוא ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר

לקריאה נוספת:

שאלה זו פורסמה לראשונה באתר "כיפה"

שאלות נוספות

כמיהה לבת נוספת: האם מותר לפנות להליך PGD מסיבה רגשית?

מה יש לעשות בכספי תרומות שגויסו לחייל חולה לאחר פטירתו?

האם מותר לעזוב את הארץ זמנית לצורך פרנסה ושלום בית?

כיצד לנהוג עם בדיקת חמץ, ביטול חמץ ושריפה חמץ במידה וטסים לחו"ל לפני פסח?

חזרה לתפקוד ציבורי לאחר פגיעה מינית: זכויות, תנאים ומי אחראי להערכת המסוכנות?

האם יש כפרה לאדם שפגע מינית בתוך הקהילה?

איך להתמודד עם חילוקי דעות עם ההורים בנושא חינוך הילדים לפי ההלכה?

האם מותר לשקר לכבוד פורים?

עוד בצהר לאתיקה

סרטונים

הקלטת וובינר: תקשורת – בין צריכה להתמכרות

סרטונים

פרשת "שלח": הקשר שבין המרגלים לתקשורת בישראל

סרטונים

עורף אחד, לב אחד -"אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ יַעְזֹרוּ וּלְאָחִיו יֹאמַר חֲזָק"

סרטונים

פרשת "בהעלותך": ציווי התורה להימנע מלשון הרע

מאמרים

הרב יובל שרלו לערוץ 7: תחקיר משי זהב אחרי מותו – אתי ונצרך?

סרטונים

פרשת נשא: יש לנו תפקיד בעולם – השאלה היא רק אם כבר גילינו אותו

מאמרים

בקש שלום ורדפהו

מאמרים

כפה עליהם AI כגיגית

סרטונים

ביחד ננצח! לא רק סיסמה אלא האסטרטגיה היחידה להצלחה

סרטונים

התמודדות עם פגיעות מיניות

יש לך שאלה לצוות המקצועי שלנו?