בית » שאלות » אתיקה בינאישית » "הלשנה" לשלטונות המס

"הלשנה" לשלטונות המס

שאלה:

לרב שלום,

אני נתקל לא פעם בבעלי עסקים שאינם מדווחים על הכנסותיהם למס הכנסה. לעיתים קרובות מדובר בשיטה ממש וישנם מגזרים שלמים שמנהלים את חייהם העסקיים ב"שחור" והדברים ידועים.

הדבר מאוד מטריד אותי הן בשל הנזק שנגרם דווקא לאלו שמשלמים את המס כחוק ונאלצים לממן בעצם את אלו המשתמטים, והן בהיבט הרחב יותר של כלכלת המדינה וכו' (אני לא נכנס כאן להבט של חילול ה' שמעורב בנושא זה לא מעט).

האם מותר לי / אני חייב / אסור לי לדווח על עוסק כזה לשלטונות המס? אעיר כי הדבר אינו נוח לי הן משום ה"ריח" ה"שטינקרי" שיש בו והן משום העובדה שאני לא יכול לומר על עצמי שמעולם לא חטאתי בעניין זה (אני עובד כעצמאי) למרות שככלל אני מקפיד על דיווח אמת.

תודה
(השאלה פורסמה לראשונה באתר מורשת)

תשובה:

מאת הרב יובל שרלו

שלום וברכה
איני חושב שמוטלת עליך החובה לדווח לשלטונות המס.
היחס ל"הלשנה" לשלטונות חוקיים וישרים אינו פשוט, ומצינו שאף הקב"ה לא "הלשין" על עכן ליהושע, אלא ציווה על יהושע לחשוף את האמת לבדו. אין חוק ואין הלכה המחייבת אותך לדווח לשלטון, ועל כן לא זו הדרך להתמודד עם הבעיה. לעומת זאת, נתינת תחושה או אפילו אמירה מפורשת לבעל העסק כי אין הוא נוהג כשורה היא דבר שכדאי לעשותו, ובכך להביא לתיקון המצב בו אין אנשים משלמים מס כחוק.

כל טוב

יובל שרלו
הרב שרלו הוא ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר

לקריאה נוספת:

לשאלות נוספות

חפשו שאלה בכל נושא:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


סרטונים אחרונים לכל הסרטונים