שלום וברכה
תודה רבה על השאלה החשובה מאוד והמרכזית מאוד.
בכל הנושאים הקשורים במוסר ואתיקה יש שני רבדים. רובד אחד – אוניברסלי. מה שמכונה לעתים המוסר הטבעי. כבר התורה מלמדת כי ללא ציווי התורה אנשי דור המבול נידונו על החמס שלהם, ואנשי סדום על פשעיהם כלפי אורחים. הרמב"ן מדגיש את העובדה הזו כמה פעמים בפרשנות התורה שלו. ועל כן, בדיוק כפי שנמצא בנקודת ההנחה של השאלה שלך, יש יסודות קבועים וקיימים של התמודדות עם כשלים מוסריים, והכללים שלהם צריכים להיות בינלאומיים ואינם יונקים ממקור אחר מאשר החובה להיות אנשים מוסריים.
ברם, הרוב השני הוא רובד שמבחינים בו בפרטים רבים ביחס לכל הסוגיות האתיות, ובכללן גם ההתמודדות עם פגיעות מיניות. כאן יש נקודות ייחוד רבות, שאציין רק חלק מהן: המוטיבציה לפעילות יונקת גם מההומניות והאנושיות, וגם ממצוות התורה כגון "לא תעמוד על דם רעך", ועל כן היא חזקה יותר ואוסרת לשתוק; ההגדרה של "לשון הרע" שונה באופן משמעותי, שכן ההלכה מגדירה לשון הרע גם בפרסום שהעובדות בו נכונות (בניגוד למקובל בחוק שטענת "אמת דיברתי" היא טיעון הפוטר את האדם מלשון הרע), דבר המחייב להיזהר ולא להשתלח מיד במי שהוא חשוד; יש להלכה דרך מאוד מיוחדת להתמודד עם נושאים שלא עברו שיפוט אבל הם "קלא דלא פסיק", והחפץ חיים יצר מצפן לניסוח הלכתי כיצד מותר וחובה לעשות כן; וכדו'.
לעולם צריכה להיות האחריות כלפי הנפגעות והנפגעים קודמת לכל דבר. באמירה שהיא קודמת אין הכוונה שהכל מותר למען זה, וכאמור בדוגמאות למעלה – ההלכה מעצבת את הדרך הנכונה למלא את החובה הזו כלפי "לא תעמוד על דם רעך", בדרך הפוגעת כמה שפחות ב"לא תלך רכיל בעמך", והזהירות ממשפט שלא כדין.
כל טוב
יובל שרלו
הרב יובל שרלו, ראש מרכז האתיקה בצהר
לקריאה נוספת: