האם מותר למעסיק להחתים אותי על איסור תחרות איתו?

שאלה:

אני מחפש עבודה, ובתחום שלי מחתימים אותנו על הסכם שאוסר על תחרות עם המעסיק גם כשאפסיק לעבוד אצלו. זה נראה לי לא הוגן. וכי באיזה מקצוע אעסוק? זה המקצוע שלי. לא מדובר בחברה שיש לה סודות מיוחדים, ולא במידע שאסור להפיץ. זה תנאי בקבלה לעבודה, ומצד שני - זה מקשה עלי לעזוב למקום אחר. האם אני מחויב לקיים הסכם לא מוסרי שכזה? מה לעשות?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, אנחנו מאחלים הצלחה במציאת עבודה, והעסקה בתנאים הוגנים ומוצלחים.

בשל העובדה שלא שמענו את עמדת המעביד ואת הסיבות שהוא סובר שבגללן מותר לו להטיל את המגבלות האלה – אנו עונים על השאלה מנקודת הנחה שתיאור המציאות הוא בדיוק כפי שתיארת.

הגבלות מעביד על עובד בתחום תחרות או העברת ידע הן נושא שיש לו שני מישורים. מישור אחד הוא המישור המשפטי. על פי ההלכה, מותר לקהילה ומדינה לקבוע כללי העסקה כאלה, וזה חלק מ"תקנות הקהל" המוכרות היטב על פי ההלכה. לצורך ידיעת המצב החוקי והמשפטי במדינת ישראל כדאי כמובן להתייעץ עם איש מקצוע בתחום זה, ולברר מהם הכללים המשפטיים הקיימים במדינה.

היבט שני הוא ההיבט האתי. נראה כי מבחינה מוסרית צריך לאזן בין ההוגנות כלפי העובד, והחובה המוכרת מבחינה הלכתית שלא לשעבד אותו למקום עבודתו ולא לחסום בפניו את הדרך לאפשרויות חדשות (הגמרא והפוסקים לומדים את הדבר מההגבלות הקיימות על העסקת 'עבד עברי', המעניקות השראה לכל דיני עבודה), ובין זכותו של המעביד להגן על עצמו, על הידע המקצועי וכדו'.

ברם, אם המציאות היא כפי שכתבת, ומדובר רק בדרישה שיש בה מן העריצות וההגנה על עצמו בלבד – נראה כי מבחינה מוסרית הוא לא רשאי להטיל מגבלה זו, ולא קיימת חובה לשמור אותן. גם על כך כתבנו פעמים רבות, לאור יישמו של הכלל ההלכתי "עם נבר תתבר".

כל טוב

והנאה מיגיע כפיים.

יובל שרלו
הרב יובל שרלו, ראש מרכז האתיקה בצהר

לקריאה נוספת:

שאלות נוספות

הדלקת נרות חנוכה בתפקיד ציבורי – פרסום נס או פרסום עצמי?

"לדחוף" ללקוח מוצר שהוא לא צריך – אני גזלן?!

דיווח שעות נוכחות עבודה באופן לא מדויק: האם זה גזל?

האם מחובתי ההלכתית לתת חלק בירושה לבתו של בעלי המנוח – גם אם החוק פוטר אותי?

ירשנו דירה – עכשיו איך מתחלקים בה נכון? השאלה שמטלטלת אחים רבים

מה יש לעשות בכספי תרומות שגויסו לחייל חולה לאחר פטירתו?

חופש העיתונות מול איסור לשון הרע: האם מותר לחשוף מידע רגיש?

האם ראוי מבחינה הלכתית לעבוד בחברת סייבר התקפי שמוצריה משמשים למטרות בלתי מוסריות?

עוד בצהר לאתיקה

סרטונים

פרשת וישב: האחריות שמוטלת על כל אדם

מאמרים

נגישות ורגישות: פצועי המלחמה מביאים הזדמנות למהפכה

מאמרים

אחרית בית חשמונאי

מאמרים

הרב שרלו בקריאה דחופה לשינויים בבתי הכנסת: "חובה דתית, זה חייב לבוא מאיתנו"

מאמרים

הליכה בדרך הדורון, התפילה והמלחמה

סרטונים

פרשת ויצא: מה אנו לומדים מיעקב אבינו?

מאמרים

על צניעות מדברים בצניעות

סרטונים

פרשת תולדות: האמת פשוטה או מורכבת?

מאמרים

ה' עוז לעמו ייתן, ה' יברך את עמו בשלום

מאמרים

ה-AI יוכל לפסוק הלכה? הרבנים דווקא חושבים אחרת

סרטונים

הרב שרלו נגד חוק גורף של עונש מוות למחבלים. למה?

סרטונים

תורת החסד היהודי בפרשת חיי שרה

יש לך שאלה לצוות המקצועי שלנו?