האם יש חובה מוסרית לפרסם מחקרים שנכשלו?

שאלה:

קראתי שמחקרים מראים שמדענים נמנעים מלפרסם מחקרים שלא הצליחו. ורציתי לשאול האם אין חובה מוסרית לפרסם מחקרים שנכשלו? זה היה יכול לסייע מאד לקהילת החוקרים, וזה חשוב מאד במיוחד בתחום הרפואה. זה גם נראה לי בעייתי כלפי הנבדקים במחקר שהובטח להם שהשתתפו במחקר בגלל שזה מסייע למציאת תרופות, וכעת, לא מוכנים לפרסם את הכשלונות שגם הם מידע שמסייע? ובמיוחד כשמדובר במחקר שממומן על ידי הציבור? האם אין חובה מוסרית לפרסם את הכשלונות?

תשובה:

שלום וברכה

יישר כוח גדול על העלאת נושא זה, שיש לו רבדים רבים, ובשאלה מופיע הראשון שבהם.

למחקרים שלא הצליחו יש ערך מדעי רב. לא זו בלבד, אלא גם ערך מוסרי – כדי לדעת מה לא לעשות. לכן, נקודת המוצא בשאלה צודקת מאוד, שכן פרסומם יכול לסייע מאוד. לא זו בלבד, אלא שזו לכאורה גם חובה כלפי תורמי הדגימות או משתתפי הניסוי, בדיוק כפי שכתבת.

בלי לגרוע דבר מהחובה המוסרית הזו – חשוב שלא להטיל אותה רק על כתפי החוקרים. לא לחינם חז"ל אמרו (על נושאים אחרים) "לא עכברא גנב – חורא גנב", כלומר: לעתים יש לראות בחור המפתה את הסיבה לגניבה, ולא בעכבר שלא עמד בניסיון. ובהתאמה: כל עוד במוסדות האקדמיים, בכתבי עת וכדו' – לא יראו תוצאות שליליות כמצדיקות תגמול – בין בתואר, בין בפרסום – תגדל המוטיבציה שלא לפרסם אותם, ולא לראות בהם דבר ראוי. לפיכך, את האחריות צריך לחלק בין כל חברי המערכת שיצרו את המצב שהפיתוי של החוקרים הוא לא לפרסם כישלונות של מחקרים.

אני מקווה שהיחס לאי-ההצלחה ישתנה, ואף הוא יהיה חלק מתרבות ההישגים המחקריים.

כל טוב ויישר כוח

יובל שרלו
הרב שרלו הוא ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר

לקריאה נוספת:

שאלות נוספות

מה היחס לפונדקאות עבור גברים?

האם מותר לבצע הפריה חוץ גופית על מנת להחזיר לרחם עוברים בריאים בלבד (PGD)?

יד אוחזת במבחנה עם דם בתוך מעבדה

האם מותר לבצע נתיחה שלאחר המוות?

האם יש זכויות יוצרים על כתב יד שלא פורסם?

האם מותר לחוקרים המפתחים חיסון לקורונה לנסות אותו על גופם?

האם מותר לערוך ניסויים ללא הסכמת החולים?

האתיקה היהודית של הנדסה גנטית

האם יש חובה מוסרית לפרסם מחקרים שנכשלו?

עוד בצהר לאתיקה

סרטונים

ההסבר המפתיע של הרב שרלו על מוסר המלחמה בפרשת "בשלח"

מאמרים

פרק יח | מילות סיום

מאמרים

פרק יז | דיני מלחמה והשחתה

מאמרים

פרק טז | הימנעות מבשר

מאמרים

פרק טו | פריה ורביה

מאמרים

פרק יד | קבורה וקיימות

מאמרים

פרק יג | פאנל סולרי על גג בית הכנסת

מאמרים

פרק יב | גניזה ומחזור

מאמרים

פרק יא | ביעור חמץ

מאמרים

פרק י | הוצאות לצורכי קיימות ממעשר כספים

מאמרים

פרק ט | פתיחה: קיימות כשיקול הלכתי

מאמרים

פרק ח | קיימות הלכה למעשה

יש לך שאלה לצוות המקצועי שלנו?