לקראת ל"ג בעומר הקרוב, קורא הרב יובל שרלו, ראש מרכז האתיקה בארגון רבני צהר, לציבור להפחית את השימוש במדורות בשל השפעתן המזיקה על הסביבה והבריאות, מבלי לפגוע בערכי המסורת והחג.
"מנהג ישראל בדורות האחרונים להדליק מדורות בל"ג בעומר. למדורה זו אין מעמד הלכתי מחייב, אולם היא מנהג נאה שיש בו כדי לקרב את ישראל, ובפרט את ילדי ישראל, לאביהם שבשמיים", מסביר הרב שרלו.
"בד בבד, מסורת הדלקת המדורות בל"ג בעומר גובה מחיר סביבתי ובריאותי כבד. זיהום האוויר עולה במידה רבה מאוד בעת החגיגות המלוות במדורות, מעל לרמות הבטוחות לפי חוק אוויר נקי. בעקבות העלייה ברמת הזיהום גדל מספר הפונים לחדרי מיון בגין התקפי אסתמה ובעיות נשימה, בנוסף על נזקים ישירים מהמדורה, כגון כוויות".
הרב שרלו מדגיש כי אין כאן קריאה לביטול מוחלט של המנהג: "למעשה נראה כי לא יהיה זה נכון לבטל כליל את מנהג המדורות, שיש בו ערך חיובי. אולם ראוי לצמצם את גודל המדורות ומספרן, ובפרט להימנע משרֵפה של חומרים מזהמים".
עוד מפרט הרב כי "באמצעות צמצום מספר המדורות ובחירה מושכלת בחומרי בעירה, נוכל לשמור על המנהג ועל הסביבה גם יחד. זוהי דרך להתחבר לרוחו האמיתית של רבי שמעון בר יוחאי, שלימד אותנו לחפש תמיד את הדרך לתקן את העולם".
דבריו של הרב שרלו מבוססים על החוברת ההלכתית "קיימות יהודית – אחריות סביבתית מתלמוד למעשה", שפורסמה לאחרונה על ידי מרכז האתיקה בארגון רבני צהר. בחוברת זו, שנכתבה בהובלת הרב שרלו והרב אברהם סתיו בתמיכת קבוצת הפניקס, מועבר השיח הסביבתי משפה של "מעשה טוב" לשפה הלכתית מחייבת, תוך הצעת פתרונות מעשיים.