"מושכני – אחריך נרוצה": על הפגנות הנגד

המאמר פורסם ב-שבתון, בהעלותך תשע"ט

תקציר

האם הפגנות הן דבר חיובי? האם הן באמת עוזרות לשנות את דעת הצד השני? האם יש אלטרנטיבה למאבק פומבי?

האם מאבקי נגד הצליחו לשנות את עמדת הצד השני?

יש למאבקי נגד הישגים רבים. לעתים גובר הכוח החזק של הפועלים כנגד עמדה מסוימת, והם מצליחים בכוח להפיל את התפישה הקיימת ולתפוש את מקומה. כך התחוללו מהפכות רבות בתולדות האנושות, ואף בהיסטוריה שלנו, כגון רגימת אדונירם אשר על המס במלכות רחבעם, ופיצול ממלכת ישראל לשתיים; מאבקי נגד מצליחים לגבש את מחנה הלוחם נגד – פעמים רבות מגדירה קבוצה את עצמה בהגדרת שלילית – כנגד איזו עמדה היא נאבקת – והמאבק עצמו מאפשר לה לחזק את זהותה שלה עצמה, ואת החיבור שבין השותפים בעמדותיה; מאבקי נגד מאפשרים לצאת מהאלמוניות, ובשל הצורך החיוני לבלוט על רקע שפע התקשורת והמלל המתרחש ברשות הרבים הציבורית וברשתות החברתיות – שלילת עמדות של אחרים היא אחד הכלים הטובים ביותר לצוף על פני השטח; סביר להניח שיש עוד הישגים שניתן להשיג במלחמות נגד.

ברם, נדיר מאוד מאוד שמאבקי נגד מצליחים לשנות את עמדת הצד השני. אדרבא, יבחן כל אחד מעצמנו מה מתחולל בו כאשר מישהו נלחם נגדו ונאבק בו – האם הדבר מחולל בו רצון לשינוי ולהקשבה, או שלהפך – הדבר מגביר בו את הכעס והעלבון, ואת האחיזה היותר חזקה בעמדות שהוא סובר שהן נכונות. אין שום סיבה להניח שאותם דברים לא מתחוללים גם בצד השני.

מה כן גורם שינוי יותר מכל דרך אחרת, וכמובן – גם בו אין וודאות? מהלך ארוך של הזמנה. הזמנה שיש בה הכרה גם באמיתות שנמצאות בצד השני, ולא שלילתם המוחלטת. ממשנתו הגדולה של הרב קוק זצ"ל למדנו שזו המשמעות העמוקה של "אין לך אדם שאין לו שעה, ואין לך דבר שאין לו מקום", ושאין האמת הענקית מתנקזת רק לעמדה אחת; הזמנה שיש בה הכרה שלא ניתן לכפות על אדם לשנות את עמדתו, אלא אם כן הוא בוחר בכך, כתהליך רצוני שנובע מהמפגש שלו עם עולם אחר; הזמנה למקום שהוא אכן נקי יותר ומכוון יותר, ושטמון בו אוצר מסוים שמעצים ומגלה עולמות חדשים ועוצמתיים; הכרה שאין בה גבהות לב ושחצנות, גסות רוח ודורסנות, והדבר אינו סותר את הביטחון והעוז שהיא חשה בתוך עצמה; הכרה שהיא חלק מנכונות עמוקה גם להקשיב, לפתוח את הנפש ואת הלב, ומתוך כך לכונן תנועה משותפת מרוממת נפש.

אם המטרה היא לכבוש ולנצח – טוב אפוא לאמץ את מאבקי הנגד, לצבור כוח, ולנסות להכחיד את הצד השני. כדאי כמובן להשקיע גם בהגנה מפני תקיפותיו שלו, ולהיזהר שלא ירוסקו עצמותינו שלנו. ברם, אם המטרה היא להביא לשינוי ולבקשה משותפת – קשה להצביע על סיבה אחת להניח שמאבקי נגד אכן יביאו לכך, וכאמור – את זה יכול כל אדם ללמוד ממה שמתחולל בו בשעה שפועלים נגדו. אין לנו אלא ללכת בדרך הארוכה שהיא הקצרה, ולהביא בכנפינו בשורה גדולה, במאמץ מתמיד, במסירות נפש וברצון מתמיד לכונן ביחד תנועה חיובית  – מושכני אחריך נרוצה.

לקריאה נוספת:

מאמרים נוספים בנושא

מאמרים

היכן קם העם היהודי

מאמרים

הרב שרלו: "יהיה קשה מאוד להצדיק את המשך תפקודו של ראש החטיבה היהודית"

מאמרים

הזכות לשמור על שתיקה

מאמרים

על אילמות ואלימות

ניירות עמדה

[נייר עמדה] שיבה לקהילה של עבריין מין ואדם שפגע מינית – מסמך עקרונות מעשי

מאמרים

בשורת יום השבת לחברה הישראלית

מאמרים

הרב יובל שרלו: "אם צריך לנטות לכיוון מסוים – זה לצד של הנפגעות"

מאמרים

אחריות על איבוד שליטה

עוד בצהר לאתיקה

קשר קרוב או תלותי? איך לזהות כשקשר הופך ללא בריא?

כיצד לנהוג עם בדיקת חמץ, ביטול חמץ ושריפה חמץ במידה וטסים לחו"ל לפני פסח?

בעבודה שלי אוכלים חמץ בפסח—האם אני צריך לבקש מהם להפסיק?!

חזרה לתפקוד ציבורי לאחר פגיעה מינית: זכויות, תנאים ומי אחראי להערכת המסוכנות?

האם יש כפרה לאדם שפגע מינית בתוך הקהילה?

הצורך בקבורה מול שמירה על הסביבה: כיצד להתמודד עם כריתת עצים בבית קברות יהודי?

האם ניתן להסתמך על בינה מלאכותית לשאלות הלכתיות ואתיות?

איך להתמודד עם חילוקי דעות עם ההורים בנושא חינוך הילדים לפי ההלכה?