האם מותר לכתוב ביקורת ספרים שלילית?

המאמר פורסם ב-"סרוגים", 23.5.2010

תקציר

"ההלכה אינה אוסרת את הביקורת, וניתן אפילו לומר שהיא מחייבת אותה (מהכיוון של "לא תעמוד על דם רעך"), אולם היא תובעת מהמבקר לעמוד בקריטריונים דומים לאלה של לשון הרע". הרב יובל שרלו מסביר את ההבדל בין ביקורת שלילית לבין לשון הרע, בין דיון אמיתי לבין דיון שיסודו בשקר

דיני לשון הרע לא נועדו כדי למנוע אפשרות של דיון פתוח, ברירת האפשרויות הטובות ביותר, ניתוח יצירות ספרותיות או אפילו דברי תורה וכדו'. חלק בלתי נפרד מדמות האדם שנחנן בדעת היא היכולת להבדיל בין טוב לרע, בין מובחר למשפיל, והדיון על כך הוא חלק בלתי נפרד מהנושא. אנו מוצאים זאת בכל מחלוקת בעולמם של חכמים, בהם הם ביקרו פירושים מסוימים וטענו כי הם לא נכונים, או שדרכו של המחבר אינה עולה בקנה אחד עם הדרך בה יש ללמוד, וזה הבסיס לכל עולמה המבורך של המחלוקת. אין צורך להגדיר זאת כ"לשון הרע לצורך", אלא כדבר מה הרבה יותר עמוק בתודעת האדם ובתרבותו התורנית והאנושית.

ההלכה אפוא אינה אוסרת את הביקורת, וניתן אפילו לומר שהיא מחייבת אותה (מהכיוון של "לא תעמוד על דם רעך"), אולם היא תובעת מהמבקר לעמוד בקריטריונים דומים לאלה של לשון הרע לצורך, לאמור: ישרות בכוונה לשם העניין עצמו, ולא כדי לסגור חשבונות עם כותב הספר; ביקורת לאחר קריאת הספר עצמו לא בחיפוף; התייחסות עניינית לספר ולא לסופר, וכדו'.

מעבר לכך קיימת גם הקריאה בעין טובה והחומלת. היא לא צריכה לעוות את הביקורת ובגללה לכתוב דברים שאינם נכונים, אך "לעולם תהיה דעתו של אדם מעורבת עם הבריות" וביקורת יכולה להיות מדויקת וקשה אך לא פוגעת, מבהירה את אפשרויות התיקון ולא את החורבן וכדו'. גם כאשר מדובר במשהו שאתה כינית אותו כ"לשון הרע לצורך", וכאמור – ביקורת ספרים היא חלק בלתי נפרד מצורך – אין אנו פטורים מהעדינות ומהרגישות, ומהמודעות לכך כי מאחורי הספר נמצא אדם שכתב אותו, וזו יצירה חשובה לו, ועל כן הרגישות שלנו לאותו אדם צריכה להשפיע על הסגנון ועל המעטפת של הדברים שאותם אנו כותבים.

אולי יעניין אותך גם:

מאמרים נוספים בנושא

מאמרים

התקשורת חדלה מלהיות מתווכת של המציאות – אנחנו בבעיה גדולה

מאמרים

החגיגות אחרי חיסול נסראללה: מהי העמדה היהודית והמוסרית?

סרטונים

הרב יובל שרלו, ראש מרכז האתיקה בארגון רבני צהר, בשיחה עם אראל סג"ל, על החברה הישראלית

אדם מפנה אצבע מאשימה

מאמרים

איך ניגשים להאשמות כלפי הרב טאו?

מאמרים

פרשת חיים ולדר: האם התורה מצפה שנסתיר סיפורי הטרדות?

מאמרים

טירוף הקניות הפך לתכלית במקום לאמצעי

מאמרים

לא טובה השמועה – על פרשת חיים ולדר

עוד בצהר לאתיקה

חזרה לתפקוד ציבורי לאחר פגיעה מינית: זכויות, תנאים ומי אחראי להערכת המסוכנות?

האם יש כפרה לאדם שפגע מינית בתוך הקהילה?

הצורך בקבורה מול שמירה על הסביבה: כיצד להתמודד עם כריתת עצים בבית קברות יהודי?

האם ניתן להסתמך על בינה מלאכותית לשאלות הלכתיות ואתיות?

איך להתמודד עם חילוקי דעות עם ההורים בנושא חינוך הילדים לפי ההלכה?

איך מאזנים בין השמחה בפורים לכיבוד ההורים?

האם מותר לשקר לכבוד פורים?

חופש העיתונות מול איסור לשון הרע: האם מותר לחשוף מידע רגיש?