דברי פתיחה – הרב יובל שרלו

תקציר

דברי פתיחה – הרב יובל שרלו – מתוך חוברת "קיימות יהודית"

הקיימות והשמירה על הסביבה הן מהאתגרים המשמעותיים ביותר העומדים כיום בפני האנושות כולה. גם התייחסות ספקנית לאזהרות המומחים, עדיין תותיר סכנה עצומה המאיימת על קיומנו ועל הדורות הבאים, וחלק מהתופעות כבר מתממשות לנגד עינינו. מציאות זו מחייבת אותנו לחפש דרכי התמודדות ראויות, תוך איזון בין צורכי ההווה לבין האחריות לעתיד.

חלק מדרכי ההתמודדות עם נושאים אלה נמצא בעולמה של היהדות, הן בהתמודדות ישירה עם הנושאים והן בתובנות עמוקות ובעקרונות יסוד כלליים, המשפיעים על היחס הראוי בין האדם לסביבתו. חלק מהמקורות הללו הם כלליים:

כבר בסיפור הבריאה נצטווה האדם על יסוד האחריות ביחסיו עם הסביבה – "וַיִּקַּח ה' אֱ-לֹהִים אֶת הָאָדָם וַיַּנִּחֵהוּ בְגַן עֵדֶן לְעָבְדָהּ וּלְשָׁמְרָהּ" (בראשית ב, טו). ואחריות זו מבוטאת גם בספר תהילים: "וַתְּחַסְּרֵהוּ מְּעַט מֵאֱ-לֹהִים וְכָבוֹד וְהָדָר תְּעַטְּרֵהוּ. תַּמְשִׁילֵהוּ בְּמַעֲשֵׂי יָדֶיךָ כֹּל שַׁתָּה תַחַת רַגְלָיו". רעיונות אלה עסקו בהם רבים בשנים האחרונות.

ברם, כל עוד ערכים כלליים אלה לא מתורגמים להשלכות מעשיות, השפעתם קטנה יחסית. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעולמה של היהדות, ש"הלכה למעשה" היא אחד המאפיינים המובהקים שלה. חידושו העיקרי של חיבור זה הוא בהארת הפוטנציאל הגדול שנחשף כאשר עוסקים בענייני הסביבה בהיבטים מחייבים. מצוות כגון "בל תשחית", שמיטה ודיני "צער בעלי חיים" מתורגמות למצפן מוסרי וסביבתי לחיים בני-קיימא. מטרתנו בחיבור זה היא להביא לידי ביטוי את הפוטנציאל הגדול הטמון בכך. זהו חיבור פורץ דרך, שכן הוא נכתב בשפה העיקרית של היהדות – ההלכה – ובכך מהווה בסיס לשיתופי פעולה מעשיים, גם אם מי ששורשיהם הפילוסופיים והדתיים שונים. בדרך זו, ניתן לא רק להגיב למשבר, אלא גם להוביל את השיח ולהציע פתרונות לעולם כולו.

תודתנו העמוקה נתונה לקבוצת 'הפניקס', על תמיכתם הנדיבה בעריכת המחקר בנושא הקיימות. מחויבותם לקידום ערכי הקיימות והסביבה מאפשרת לנו להביא תוכן חשוב זה אל הציבור הרחב.

הערכתנו הרבה למר מני נאמן, משנה למנכ"ל ויועץ משפטי ראשי, ולעו"ד אריה אריאלי, סמנכ"ל בכיר, בקבוצת הפניקס. אנו מוקירים את ראייתם ארוכת הטווח ואת הבנתם כי השילוב בין ערכי היהדות לבין עקרונות הקיימות הוא צו השעה. מחויבותם לפרויקט זה מהווה דוגמה מובהקת למימוש הערך היהודי של היות האדם בעל "צלם א-לוהים", שמימושו בא לידי ביטוי באחריות לעולם ולתיקונו.

אני חב תודה לגב' אורית שרייבר-שטח, מנהלת חוג הידידים בארגון רבני צהר, על מסירותה ומאמציה במימוש הפרויקט. מחויבותה והשקעתה ראויים להערכה רבה.

הרב יובל שרלו,

ראש מרכז האתיקה – ארגון רבני צהר

מאמרים נוספים בנושא

סרטונים

לקט וענווה: פרשת אמור כמדריך לחברה מוסרית וצודקת

מאמרים

פחות מדורות ובלי חומרים מזהמים: הרב שרלו קורא לשמירה על הסביבה בל"ג בעומר

מאמרים

הרב יובל שרלו: אם חיילים יחששו שיופקרו, רוח הלחימה תישבר

סרטונים

איך להכניס אל ל"ג בעומר משמעות חדשה?

סרטונים

מוסר וצדק חברתי: המסר החד של פרשת קדושים לישראל 2025

מאמרים

ומעז יצא מתוק" — הבינה המלאכותית בין אתגר להזדמנות

מאמרים

ביולוגיה רוחנית של חיים

עוד בצהר לאתיקה

האם ניתן להפקיד בידי בינה מלאכותית את פסיקת ההלכה?

מה יש לעשות בכספי תרומות שגויסו לחייל חולה לאחר פטירתו?

על מי האחריות? שימוש בדמות של נפטר באישור יורשיו

לדבר בשם אדם שנפטר: האם זה אתי או מניפולטיבי?

כבוד המת בעידן הדיגיטלי: האם מותר לשחזר אדם שאיננו?

האם מותר לעזוב את הארץ זמנית לצורך פרנסה ושלום בית?

קשר קרוב או תלותי? איך לזהות כשקשר הופך ללא בריא?

כיצד לנהוג עם בדיקת חמץ, ביטול חמץ ושריפה חמץ במידה וטסים לחו"ל לפני פסח?